Websites voor jouw (vrijwilligers)organisatie

Ben je als (vrijwilliger)organisatie op zoek naar meer informatie? We hebben een aantal websites, waarop belangrijke informatie te vinden is, voor je op een rij gezet.

Molenlanden voor elkaar
Is jouw organisatie op zoek naar vrijwilligers? Onze vrijwilligersvacaturebank, dé vrijwilligersvacaturebank van Molenlanden, helpt je hier graag bij. Na het aanmaken van een profiel kun je vacatures plaatsen. Vraag en aanbod komt hier samen. Voor het laten aanmaken van een profiel kun je mailen naar info@welzijnmolenlanden.nl.

Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV)
NOV is de netwerk- en belangenorganisatie voor het vrijwilligerswerk in Nederland. Vereniging NOV treedt op als woordvoerder en lobbyist van het vrijwilligerswerk en is gesprekspartner van politiek en overheid. Op de website vind je onder andere een forum, waarop je allerlei vragen over vrijwilligerswerk kunt stellen.

Enkele interessante onderzoeken van de NOV:

Movisie
Movisie biedt een schat aan informatie voor vrijwilligers en (vrijwilligers)organisaties. Je kunt er onder meer terecht voor online cursussen, webinars en trainingen. Maar op de website vind je ook allerlei modellen, methoden, nieuwsartikelen en meer!

Enkele interessante stukken:

Effecten zichtbaar maken: handreiking voor bewonersinitiatieven
Steeds meer vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven willen hun maatschappelijke en financiële waarde zichtbaar maken. Om zelf te leren en verbeteren of om te verantwoorden richting buurtbewoners, gemeente of fondsen. Maar hoe pak je dat aan? De publicatie ‘Effecten zichtbaar maken’ geeft handvatten.

Zuid-Hollands Landschap
De Groene Motor van Zuid-Hollands Landschap ondersteunt vrijwilligers met kennis, (financiële) middelen en mankracht. Zo wordt het voor jou als bewoner makkelijker om je in te zetten voor het groen in je eigen omgeving. Bij hen kun je bijvoorbeeld gereedschap lenen, cursussen volgen, kennis opdoen over veilig werken, tips krijgen voor financiering van jouw ideeën en met andere enthousiaste vrijwilligers in contact komen.

Handboek voor vrijwilligers
Ben je op zoek naar een goed voorbeeld van een handboek voor vrijwilligers? Bekijk dan het handboek van de gemeente Vlaardingen. Een handig naslagwerk met informatie over onder meer beleid, wet- en regelgeving, fondsenwerving en communicatie.

Onderzoek Sociale samenhang en Welzijn
Op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en in samenspraak met de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV) is in 2017 een aantal vragen over vrijwilligerswerk toegevoegd aan het onderzoek ‘Sociale samenhang en Welzijn 2017’. Dit om een gedetailleerder beeld te krijgen van de vrijwilligers en het soort vrijwilligerswerk in Nederland. Bekijk het rapport.

Werken met kwetsbare doelgroepen
Werkt jouw organisatie met minderjarigen, met mensen met een verstandelijke handicap of andere kwetsbare groepen? Neem dan eens een kijkje bij In Veilige Handen. Dit is een website met nuttige tips, artikelen en praktische stappen om te zorgen dat jouw doelgroep, vrijwilligers en organisatie in veilige handen zijn.

Aan de andere kant van de schutting
De Universiteit voor Humanistiek deed in opdracht van het NOV een interessant onderzoek naar hoe organisaties kunnen inspelen op de toenemende vraag naar vrijwillige inzet in het lokale sociale domein. Dit resulteerde in het rapport Aan de andere kant van de schutting.

Samenwerking Movisie en NOV
Movisie en Vereniging NOV hebben keihard gewerkt om alle informatie voor vrijwilligers op 1 website te zetten en dat is gelukt. Vanaf juni 2023 staat alle informatie gebundeld op www.vrijwilligerswerk.nl.

Eén tegen eenzaamheid
Het doel van ‘Eén tegen eenzaamheid’ is eenzaamheid onder ouderen te verminderen door met heel veel partners eenzaamheid eerder te signaleren en te doorbreken. Dit doen ze met zowel een landelijke coalitie als in elke gemeente een lokale coalitie. Meer informatie vind je op www.eentegeneenzaamheid.nl.

Wat is een dementievriendelijke gemeente?
In een dementievriendelijke gemeente:
• kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving.
• maakt de gemeente begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.
• vergroot de gemeente de kennis van dementie binnen de eigen organisatie en de gemeenschap, bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen Omgaan met dementie.

Zo ontstaat een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten. Website: www.samendementievriendelijk.nl

Millennials, een nieuwe groep vrijwilligers
Timo Vugts onderzocht voor zijn studie aan de Rotterdam School of Management de redenen waarom millennials met vrijwilligerswerk stoppen. Millennials zijn mensen die zijn geboren tussen 1980 en 2000. Naast het geven van inzicht in de beweegredenen waarom millennials stoppen, doet Timo aanbevelingen om millennials langer te kunnen binden. ‘Millennials hebben bepaalde specifieke dominante redenen om te stoppen met vrijwilligerswerk gebaseerd op de levensfase waarin zij zitten, wat ook gerelateerd is aan hun initiële motivatie om het vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligersorganisaties moeten hier dus op inspelen en de juiste mogelijkheden aanbieden aan millennials, gebaseerd op hun levensfase en motivatie en daarnaast ook de juiste managementstijl hanteren om ze te behouden’, aldus Timo Vugts. Website: www.vrijwilligersaanzet.nl

Leeftijdsgrens vrijwilligers
Laatst werd ons de vraag gesteld: is er een maximum leeftijdsgrens voor vrijwilligerswerk? Het antwoord is kort en bondig: nee, die is er niet. Toch hanteren veel organisaties een maximum leeftijdsgrens. Hoe dat zit, lees je op www.vrijwilligersaanzet.nl.

Gratis online colleges van Lucas Meijs over vrijwilligerswerk
Op de website www.vrijwilligersaanzet.nl vind je 2 online colleges van Lucas Meijs, ‘professor vrijwilligerswerk’ op de Erasmus Universiteit.
College 1: wat is vrijwilligerswerk?
Misschien denk je dat je het antwoord al weet, maar Lucas Meijs komt met nieuwe inzichten.
2: wat is de waarde van vrijwilligerswerk?
Wat betekenen vrijwilligers voor een organisatie of een doel? Waarom wil je als organisatie met vrijwilligers werken?