Fondsenwerving & subsidies

Ontdek de mogelijkheden

Om een bewoners- of buurtinitiatief uit te voeren is geld nodig. Dat kunnen bewoners, vrijwilligers(organisaties) of andere betrokkenen zelf aanvragen: als subsidie bij de overheid of bij 1 van de vele fondsen in Nederland.

Verschil tussen subsidies en fondsen
Een subsidie is meestal afkomstig van de overheid. Voorbeelden: ESF (Europees Sociaal Fonds), ZonMW (voor wetenschappelijk gezondheidsonderzoek, landelijk), Vrijwilligerssubsidie (per provincie) en subsidieregeling bewonersinitiatieven (lokaal). Een fonds is afkomstig van bijvoorbeeld bedrijven, organisaties of particulieren. Voorbeelden zijn het VSBfonds en het Oranje Fonds. Wanneer kan je een beroep doen op een subsidie of fonds?

  • Projecten moeten vaak iets unieks hebben (innovatief of vernieuwend).
  • Een organisatie kan aanvullende subsidies of fondsengeld aanvragen voor projectactiviteiten. Dit zijn extra activiteiten die een organisatie organiseert naast de gewone jaarlijkse activiteiten.
  • Je kunt subsidie- en fondsengelden aanvragen voor projecten. De geldverstrekker heeft altijd bepaalde criteria of voorwaarden waar het project aan moet voldoen. Het fonds of de subsidieverstrekker let daar goed op zolang het project loopt. Soms komt er zelfs iemand bij het project kijken. Je moet altijd bonnen en rekeningen bewaren om te laten zien waar je de subsidie voor hebt gebruikt.
  • Meestal geeft een fonds of subsidieverlener je maar maximaal 50% van de projectkosten. Dat betekent dat een deel van de projectkosten ergens anders vandaan moet komen. Dit heet co-financiering. Hiervoor is een aantal mogelijkheden. Misschien kan jouw eigen organisatie de overige kosten betalen of een samenwerkingspartner. Of je kunt andere subsidieregelingen of fondsen aanschrijven.
  • Fondsen en subsidiegeld bij elkaar krijgen kost veel tijd. Er is een goede projectorganisatie en -administratie voor nodig.

Voorbeelden van fondsen