Websites die voor jou interessant zijn

We hebben tal van interessante websites voor je verzameld. Hierop vind je artikelen, nieuws en tools die voor jou als vrijwilliger interessant kunnen zijn.

Welk vrijwilligerswerk past bij jou?
Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk, maar weet je niet goed wat er bij je past? Maak dan 1 van deze testen om meer over jezelf te weten te komen.

Vrijwilligersvacaturebank
Zoek je een zinvolle invulling van je vrije tijd of vind je het belangrijk om maatschappelijk actief te zijn? Neem dan eens een kijkje op https://www.welzijnmolenlanden.nl/vrijwilligersvacaturebank/, dé vrijwilligersvacaturebank van Molenlanden. Wil je buiten de gemeente vrijwilligerswerk doen? Op de website van vrijwilligerswerk.nl staat een handig overzicht van landelijke vacaturebanken.

Vrijwilligers Aan Zet
Als kenniscentrum voor vrijwilligers biedt ‘Vrijwilligers Aan Zet’ een scala aan mogelijkheden om je als vrijwilliger optimaal te ondersteunen. Nieuws, tips of tools, je vindt het hier allemaal.

Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV)
NOV is de netwerk- en belangenorganisatie voor het vrijwilligerswerk in Nederland. Vereniging NOV treedt op als woordvoerder en lobbyist van het vrijwilligerswerk en is gesprekspartner van politiek en overheid. Op de website vind je onder meer een forum, waarop je allerlei vragen over vrijwilligerswerk kunt stellen.

Movisie
Movisie biedt een schat aan informatie voor vrijwilligers en (vrijwilligers)organisaties. Je kunt er onder meer terecht voor online cursussen, webinars en trainingen. Maar op de website vind je ook allerlei modellen, methoden, nieuwsartikelen en meer!

Enkele interessante stukken:

Samenwerking Movisie en NOV
Movisie en Vereniging NOV hebben keihard gewerkt om alle informatie voor vrijwilligers op 1 website te zetten en dat is gelukt. Vanaf juni 2023 staat alle informatie gebundeld op www.vrijwilligerswerk.nl.

Zuid-Hollands Landschap
De Groene Motor van Zuid-Hollands Landschap ondersteunt vrijwilligers met kennis, (financiële) middelen en mankracht. Zo wordt het voor jou als bewoner makkelijker om je in te zetten voor het groen in je eigen omgeving. Bij hen kun je bijvoorbeeld gereedschap lenen, cursussen volgen, kennis opdoen over veilig werken, tips krijgen voor financiering van jouw ideeën en met andere enthousiaste vrijwilligers in contact komen.

Eén tegen eenzaamheid
Het doel van ‘Eén tegen eenzaamheid’ is eenzaamheid onder ouderen te verminderen door met heel veel partners eenzaamheid eerder te signaleren en te doorbreken. Dit doen ze met zowel een landelijke coalitie als in elke gemeente een lokale coalitie. Meer informatie vind je op www.eentegeneenzaamheid.nl.

Leeftijdsgrens voor vrijwilligers
Laatst werd ons de vraag gesteld: is er een maximum leeftijdsgrens voor vrijwilligerswerk? Het antwoord is kort en bondig: nee, die is er niet. Toch hanteren veel organisaties een maximum leeftijdsgrens. Hoe dat zit, lees je op www.vrijwilligersaanzet.nl.

Gratis online colleges van Lucas Meijs over vrijwilligerswerk
Op de website www.vrijwilligersaanzet.nl vind je 2 online colleges van Lucas Meijs, ‘professor vrijwilligerswerk’ op de Erasmus Universiteit.
College 1: wat is vrijwilligerswerk?
Misschien denk je dat je het antwoord al weet, maar Lucas Meijs komt met nieuwe inzichten.
2: wat is de waarde van vrijwilligerswerk?
Wat betekenen vrijwilligers voor een organisatie of een doel? Waarom wil je als organisatie met vrijwilligers werken?