Het Odensehuis in Oud-Alblas, een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, wordt vrijdag 2 juni officieel in gebruik genomen.  Het is het eerste Odensehuis in Molenlanden. In Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Gorinchem staat ook een Odensehuis.

Wat is het Odensehuis?

Het Odensehuis is de ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. De ongedwongen sfeer nodigt uit om jezelf te zijn en jouw verhaal te delen. Hier wordt je gewaardeerd en gerespecteerd en hebben we oog voor wie je bent, niet voor wat je hebt. We nodigen je uit om je talenten en kwaliteiten in te zetten. Samen met de bezoekers, naasten en het team van vrijwilligers bieden wij een fijne ontmoetingsplek middenin de samenleving.

Wat kan het Odensehuis betekenen?

Het Odensehuis is open over dementie en biedt ondersteuning bij de impact van dementie op de mens en hun naasten. Zij vergroten de kennis over dementie en laten zien op welke manier mensen met dementie hun betekenisvolle rol kunnen blijven behouden in de samenleving.

Zo werken zij aan gedragsverandering binnen de samenleving waardoor mensen met dementie met respect worden benaderd en onderdeel blijven uitmaken van de samenleving.

Odensehuis Oud-Alblas

Het Odensehuis zit gevestigd in Oud-Alblas, Peperstraat 41-43 in een boerderij. Er kunnen twaalf mensen met dementie of geheugenproblemen opgevangen worden. Ook een deel van de mantelzorgers kan blijven, maar dat hoeft niet. Voor de begeleiding zijn er vrijwilligers aanwezig.

Een van de initiatiefnemers is Arie Slob uit Noordeloos. Hij is ook nauw betrokken bij andere Odensehuizen. In het najaar van 2022 is een groep gevormd voor een Odensehuis in Molenlanden. De andere initiatiefnemers komen uit de zorg en er is iemand uit de financiële hoek.

Geen indicatie nodig

Het is lastig te zeggen tot welk stadium van dementie het Odensehuis  mensen kan ontvangen. Er is in ieder geval geen indicatie nodig. Als mensen thuis kunnen wonen, kunnen ze ook bij het Odensehuis terecht. Zij bieden dagbesteding, voeren gesprekken en eten met elkaar een lunch die ze met de gasten klaarmaken.

Vrijwilligers

Naast een coördinator zullen er per dagdeel 5 vrijwilligers aanwezig zijn in het Odensehuis. Meer vrijwilligers zijn zeker welkom! Neem bij interesse of voor meer informatie contact op met coördinator Jell Kooijman, Telefoonnummer: 06-54777007 of via E-mail: jell.kooijman@jouwgemeente.nl